Clean Air Task Force (CATF) is een pragmatische, niet-ideologische groep belangenbehartigers met gedurfde ideeën om klimaatverandering aan te pakken. CATF stimuleert veranderingen in technologieën en beleid die nodig zijn om tegen een betaalbare prijs te komen tot een emissievrije planeet.
Dat duwt onze planeet naar onomkeerbare omslagpunten in het klimaat. Naarmate opkomende economieën zich ontwikkelen en hun energiebehoeften toenemen, zal de situatie verder verergeren. Drastische veranderingen zijn dus vereist in de manier waarop we onze wereld van stroom voorzien.
Het is nu tijd om moeilijke vragen te stellen. De planeet is ernstig in gevaar en het wereldwijde klimaatbeleid slaat de bal mis.
De huidige klimaatacties richten zich op drie oplossingsrichtingen: duurdere koolstof als grondstof, betere energie-efficiëntie en snellere inzet van wind- en zonne-energie. Hoewel nuttig, pakken deze acties misschien een derde van de klimaatproblemen aan. Daarom vraagt Clean Air Task Force (CATF) zich af hoe het met de andere twee derde zit.
Om het hele probleem aan te pakken, stelt CATF dat koolstofvrije elektriciteit nodig is: 24 uur per dag, 7 dagen per week, 365 dagen per jaar. Daarnaast zijn koolstofvrije brandstoffen essentieel om een wereldwijd energiesysteem dat twee keer zo groot is als het huidige van stroom te voorzien.
Daarom is het van groot belang de beste wetenschap en analyse te combineren met technologische innovatie; ondersteund door beleid dat de vooruitgang op zowel tempo als schaal versnelt.
De operationele aanpak van CATF is viervoudig:
Verander het verhaal om de omvang van het probleem en de totaliteit van de oplossingsvereisten te communiceren.
Verander de technologie om de volledige reeks koolstofvrije opties beschikbaar te maken, zoals geavanceerde hernieuwbare energiebronnen, koolstofvrije brandstoffen, koolstofopvang, geavanceerde nucleaire en ‘superhot rock energy’ (geothermie) tegen een betaalbare prijs.
Verander bedrijfsmodellen voor het overal en snel implementeren van modulaire, maakbare energieoplossingen.
Verander het beleid om tegen 2050 netto-nul emissies te bereiken door de hiervoor benodigde technologieën en systemen te ontwikkelen, te testen en op te schalen.
Clean Air Task Force zet in op beleid en technologische innovatie
In Europa richt CATF zich op het versnellen van de aanpak van problemen waarmee de afgelopen decennia de minste vooruitgang is geboekt.
De impact van CATF bestaat uit technologische innovatie, beleidsbeïnvloeding en thought leadership. Zo’n tien jaar geleden voorzag CATF al dat energie-efficiëntie en hernieuwbare energiebronnen mogelijk onvoldoende zouden zijn om de opwarming van de aarde snel genoeg af te remmen. Voor het aanpakken van de koolstof- en andere broeikasgasemissies van elektriciteitsopwekking, is een meer diepgaande en bredere strategie nodig. Dit geldt ook voor het aanpakken van emissies in de brandstofproductie en, uiteindelijk, in de transport- en industriesector. Samen zijn deze laatste twee goed voor het grootste deel van de wereldwijde koolstofuitstoot.
De strategie van CATF luidt als volgt:
Zie ook deze blog van CEO Armond Cohen: Four lessons from effective altruism that we can apply to climate change.
Toen Clean Air Task Force (CATF) in 1996 in de VS van start ging, was hun strategie eenvoudig: federaal beleid uitvaardigen om oudere kolencentrales te dwingen aan dezelfde emissiewaarden te voldoen als nieuwe centrales.
CATF bestaat uit klimaat- en energiedeskundigen met tientallen jaren ervaring: wetenschappers, ingenieurs, bedrijfs- en beleidsdeskundigen, juristen en communicatieprofessionals, die impact hebben juist door hun gezamenlijke kennis op een breed terrein te combineren.
Meerdere externe beoordelaars hebben CATF erkend als een van de meest effectieve organisaties ter wereld die werken aan het aanpakken van klimaatverandering.
Al meer dan 25 jaar speelt CATF een unieke rol in de milieu- en klimaatbeweging als wetenschappelijk gedreven, oplossingsgerichte en strategische organisatie, die resultaten boekt. De geschiedenis en ontwikkeling van deze organisatie is te zien op dit korte filmpje.
Angelique Lachaert
Donatiedeskundige
Wil je nog iets anders weten over onze werking, over de goede doelen of heb je nog een andere specifieke vraag?
Daar help ik je graag mee verder!